Originar din Italia, obținut in anul 1911, de către cercetatorul Pivano Alberto, prin încrucișarea soiurilor Bicane și Muscat de Hamburg. In Romania, soiul Italia s-a extins in podgorii după anul 1962.
Caractere ampelografice: Lăstarul la acesta este viguros, verde cu striuri brune pe partea însorită. Mugurele are un vârf expandat, de culoare alb-verde, cu nuanțe roz-violete. Frunză este destul de mare, cu cinci lobi, pentagonală, ușor ondulată, netedă, fără peri. Ciorchinele este mare, conic-piramidal, greutatea acestuia ajunge la 700-800g. Bobul este ovoidal, cu pieliță de culoare galben- verzuie, cu pete rugini pe partea însorită, acoperită cu un strat de pruină. Miezul este cărnos, crocant, cu aromă fină de muscat.
Coarda are meritale mici spre mijlocii, de culoare cafenie, cu striuri fine. Conținutul de zahăr este de 15-16%, iar aciditatea totală de 4-5%.
Strugurii sunt mari, ovoidali; coajă este groasă și consistentă, de culoare galben-auriu; pulpă crocantă și suculentă, cu aromă delicată.
Cele mai bune rezultate cantitative și calitative se obțin odată cu creșterea tendonului.
Perioada de înflorire: medie-timpurie;
Perioada de maturare: în epoca a VI (1-15 octombrie);
Producție: 18 t/ha;
Rezistență: Prezintă o toleranță slabă la acțiunea temperaturilor scăzute din timpul iernii, precum și la secetă. Este unul dintre cele mai sensibile soiuri la mană și oidium, sensibil la atacul acarienilor și moliile strugurilor și cancerul bacterian, precum și la cloroză;
Soiul de viță de vie Italia este considerat ca unul dintre cele mai valoroase soiuri de struguri pentru masă.
La noi in tara este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, cand temperatura solului este de 8-10 °C, la adancimiea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se incalzesc mai greu.
In zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamna, dar trebuie incheiata pana la venirea inghetului.Prin plantatul de toamna, vita porneste in vegetatie mai devreme.
Pregatirea terenului este crucială inainte de plantarea propriu-zis a vitei de vie.
După ce terenul a fost pregătit in prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanta de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de mimimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar cordițele la 3-4 ochi. După fasonare, se efectuează parafinarea si mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).
Originar din Italia, obținut in anul 1911, de către cercetatorul Pivano Alberto, prin încrucișarea soiurilor Bicane și Muscat de Hamburg. In Romania, soiul Italia s-a extins in podgorii după anul 1962.
Caractere ampelografice: Lăstarul la acesta este viguros, verde cu striuri brune pe partea însorită. Mugurele are un vârf expandat, de culoare alb-verde, cu nuanțe roz-violete. Frunză este destul de mare, cu cinci lobi, pentagonală, ușor ondulată, netedă, fără peri. Ciorchinele este mare, conic-piramidal, greutatea acestuia ajunge la 700-800g. Bobul este ovoidal, cu pieliță de culoare galben- verzuie, cu pete rugini pe partea însorită, acoperită cu un strat de pruină. Miezul este cărnos, crocant, cu aromă fină de muscat.
Coarda are meritale mici spre mijlocii, de culoare cafenie, cu striuri fine. Conținutul de zahăr este de 15-16%, iar aciditatea totală de 4-5%.
Strugurii sunt mari, ovoidali; coajă este groasă și consistentă, de culoare galben-auriu; pulpă crocantă și suculentă, cu aromă delicată.
Cele mai bune rezultate cantitative și calitative se obțin odată cu creșterea tendonului.
Perioada de înflorire: medie-timpurie;
Perioada de maturare: în epoca a VI (1-15 octombrie);
Producție: 18 t/ha;
Rezistență: Prezintă o toleranță slabă la acțiunea temperaturilor scăzute din timpul iernii, precum și la secetă. Este unul dintre cele mai sensibile soiuri la mană și oidium, sensibil la atacul acarienilor și moliile strugurilor și cancerul bacterian, precum și la cloroză;
Soiul de viță de vie Italia este considerat ca unul dintre cele mai valoroase soiuri de struguri pentru masă.
La noi in tara este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, cand temperatura solului este de 8-10 °C, la adancimiea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se incalzesc mai greu.
In zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamna, dar trebuie incheiata pana la venirea inghetului.Prin plantatul de toamna, vita porneste in vegetatie mai devreme.
Pregatirea terenului este crucială inainte de plantarea propriu-zis a vitei de vie.
După ce terenul a fost pregătit in prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanta de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de mimimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar cordițele la 3-4 ochi. După fasonare, se efectuează parafinarea si mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).