Ca urmare a acestor reacţii se accelerează metabolismul plantei care conduce la creşterea sistemului radicular atât în adâncime cât şi a numărului de perişori absorbanţi, mărind absorbţia substanţelor nutritive din soluţia solului de către plante. Aceste fenomene se produc într-un ritm accelerat într-un interval de 48-72 ore.
Testele făcute cu ingrasaminte foliare arată că după 60 de minute de la aplicarea produsului foliar, 90% din BIONAT PLUS se regăseşte în rădăcinile plantei, fiind absorbit prin porii frunzelor (stomate) care se deschid favorabil la temperatura de peste +17°C între orele 10-18.
Efecte pozitive asupra activităţii auxinelor din BIONAT PLUS au elementele Zn, Cu, Mn, Fe care stimulează biosinteza acestor fitohormoni, iar auxinele la rândul lor influenţează transportul şi acumularea a numeroşi ioni. Aproape toate elementele dintr-o plantă se găsesc sub control hormonal. Sub influenţa auxinelor în internodurile plantelor se acumulează N, P, K.
Potasiul (K) activează enzimele care participă la formarea proteinelor, asigurând creşterea eficienţei utilizării azotului, diminuează transpiraţia plantelor asigurând o economie de apă la nivelul ţesuturilor, asigură o mai bună rezistenţă a plantelor la secetă şi o mai bună valorificare a apei. Prin creşterea conţinutului în elemente minerale a sucului celular, potasiul (K) măreşte rezistenţa plantelor la îngheţ.
Sulful (S) este important pentru formarea proteinelor şi încorporarea azotului; este implicat şi în formarea uleiurilor vegetale şi lipidelor. Sulful (S) este absorbit sub formă de SO4, direct prin rădăcini sau prin învelişul foliar. Deficienţa în sulf determină reducerea creşterii recoltei din punct de vedere calitativ în mod special prin acumularea dăunătoare a NO3 în fructe şi frunze ca o consecinţă a reducerii formării proteinelor.
Datorită sulfului din compoziţia produsului BIONAT PLUS eficacitatea îngrăşămintelor minerale folosite este deosebită la cultura de rapiţă pentru ulei. Folosind îngrăşământul foliar BIONAT PLUS în perioada de înspicare la cultura de grâu, prezenţa sulfului în compoziţia acestuia determină formarea unui procent mai mare de gluten în boabele de grâu.
Absorbţia P şi N este mult mai intensă în prezenţa auxinelor din BIONAT PLUS. Administrarea auxinelor şi a ionului de Ca (calciu) determină îngroşarea membranelor celulare. Auxinele stimulează degajarea ionilor de hidrogen (H) din ţesuturi, care este de mare importanţă în transportul ionilor.
Omologări Îngrășământ foliar BIONAT PLUS
Cereale păioase
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la erbicidare si la aparitia spicului
Orez
Număr aplicări: 2
Doza: 1-2 l/ha
Momentul aplicării: concomitent cu tratamentele în vegetație
Porumb boabe, Sorg
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la 3-5 frunze și după 10-14 zile
Floarea soarelui
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la 6-8 frunze și la apariția butonului floral
Soia
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la apariția primelor frunze și după 10-15 zile
Rapiță, Muștar
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la 5-6 frunze noi, iar temperatura este mai mare de 15º C, al doilea tratament în faza de îmbobocire
In
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: odată cu erbicidarea, la faza brădișor și la 10-15 zile după prima aplicări
Ceapă
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la apariția frunzelor și la 10-15 zile după prima aplicare
Sfeclă de zahăr
Număr aplicări: 4
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la 5-6 frunze și la intervale de 10-15 zile
Cartof
Număr aplicări: 2-3
Doza: 3-6 l/ha
Momentul aplicării: în perioada de vegetație la intervale de 10-14 zile
Pepeni
Număr aplicări: 3-5
Doza: 1,5-2 / 5-10 l/ha
Momentul aplicării: la talia vrejului de 14-15 cm și în perioada de vegetație la 10-15 zile
Tomate, Ardei, Varză, Conopidă, Gulii, Castraveți, Vinete
Număr aplicări: 3-5
Doza: 0,2-0,8%
Momentul aplicării: la răsaduri după răsărire 0.2-0.3% și la intervale de 12-14 zile în concentrație de 0.5-0.8% în vegetație
Ceapă, Usturoi, Praz
Număr aplicări: 3-5
Doza: 1,5 l/ha
Momentul aplicării: la talia plantelor de 14-15 cm și la intervale de 10-14 zile de la prima aplicare
Morcov, Pătrunjel, Pastârnac, Sfeclă
Număr aplicări: 3
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la talia plantei de 10-12 cm și la 10-14 zile de la prima aplicare
Căpșun
Număr aplicări: 2
Doza: 1-2 l/ha
Momentul aplicării: primăvara la îmbobocire și la apariția primelor fructe
Lucernă, Trifoi, Graminee
Număr aplicări: 2-3
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: după coasa 1 și 2, când plantele au 10-15 cm
Pășuni și fânețe
Număr aplicări: 2-3
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la intrarea în vegetație și după fiecare cosit sau pășunat (pauza de pășunat după aplicare 14 zile)
Tutun
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la 5-6 zile după ieșirea incamp cu răsadurile, iar al doilea la 14-15 zile după prima aplicare
Viță de vie
Număr aplicări: 2
Doza: 3-6 l/ha
Momentul aplicării: înainte de înflorire, la apariția ciorchinelui și după scuturarea floril
Pomi fructiferi
Număr aplicări: 2
Doza: 3-6 l/ha
Momentul aplicării: după înfrunzire la pornirea lăstarilor vegetativi și la intervale de 10-14 zile
Pepiniere pomicole și silvice
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: începând cu lansarea lăstarilor și la 10-14 zile de la prima aplicare
Flori, plante ornamentale
Număr aplicări: 6-8
Doza: 0,2-0,4%
Momentul aplicării: se aplica pe frunze prin pulverizare în concentrație de 0.2-0.3% la intervale de 10-14 zile, iar pentru prelungirea prospețimii florilor tăiate se adaugă 2 ml/l apa
Suprafețe acoperite cu gazon
Număr aplicări: 2-3
Doza: 0,5%
Momentul aplicării: a intrarea în vegetație și la intervale de 3-4 zile după fiecare cosit
Avantaje
• creşterea accelerată a plantelor
• creşterea numărului de flori bigote şi a numărului de fructe
• stimularea formării unui număr mai mare de bulbi şi tuberculi
• înlătură efectele carenţelor în microelemente (datorată utilizării intensive a îngrăşămintelor complexe)
• măreşte rezistenţa plantelor la secetă
• scoate rapid din stres plantele în caz de calamităţi (grindină, îngheţ)
Ca urmare a acestor reacţii se accelerează metabolismul plantei care conduce la creşterea sistemului radicular atât în adâncime cât şi a numărului de perişori absorbanţi, mărind absorbţia substanţelor nutritive din soluţia solului de către plante. Aceste fenomene se produc într-un ritm accelerat într-un interval de 48-72 ore.
Testele făcute cu ingrasaminte foliare arată că după 60 de minute de la aplicarea produsului foliar, 90% din BIONAT PLUS se regăseşte în rădăcinile plantei, fiind absorbit prin porii frunzelor (stomate) care se deschid favorabil la temperatura de peste +17°C între orele 10-18.
Efecte pozitive asupra activităţii auxinelor din BIONAT PLUS au elementele Zn, Cu, Mn, Fe care stimulează biosinteza acestor fitohormoni, iar auxinele la rândul lor influenţează transportul şi acumularea a numeroşi ioni. Aproape toate elementele dintr-o plantă se găsesc sub control hormonal. Sub influenţa auxinelor în internodurile plantelor se acumulează N, P, K.
Potasiul (K) activează enzimele care participă la formarea proteinelor, asigurând creşterea eficienţei utilizării azotului, diminuează transpiraţia plantelor asigurând o economie de apă la nivelul ţesuturilor, asigură o mai bună rezistenţă a plantelor la secetă şi o mai bună valorificare a apei. Prin creşterea conţinutului în elemente minerale a sucului celular, potasiul (K) măreşte rezistenţa plantelor la îngheţ.
Sulful (S) este important pentru formarea proteinelor şi încorporarea azotului; este implicat şi în formarea uleiurilor vegetale şi lipidelor. Sulful (S) este absorbit sub formă de SO4, direct prin rădăcini sau prin învelişul foliar. Deficienţa în sulf determină reducerea creşterii recoltei din punct de vedere calitativ în mod special prin acumularea dăunătoare a NO3 în fructe şi frunze ca o consecinţă a reducerii formării proteinelor.
Datorită sulfului din compoziţia produsului BIONAT PLUS eficacitatea îngrăşămintelor minerale folosite este deosebită la cultura de rapiţă pentru ulei. Folosind îngrăşământul foliar BIONAT PLUS în perioada de înspicare la cultura de grâu, prezenţa sulfului în compoziţia acestuia determină formarea unui procent mai mare de gluten în boabele de grâu.
Absorbţia P şi N este mult mai intensă în prezenţa auxinelor din BIONAT PLUS. Administrarea auxinelor şi a ionului de Ca (calciu) determină îngroşarea membranelor celulare. Auxinele stimulează degajarea ionilor de hidrogen (H) din ţesuturi, care este de mare importanţă în transportul ionilor.
Omologări Îngrășământ foliar BIONAT PLUS
Cereale păioase
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la erbicidare si la aparitia spicului
Orez
Număr aplicări: 2
Doza: 1-2 l/ha
Momentul aplicării: concomitent cu tratamentele în vegetație
Porumb boabe, Sorg
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la 3-5 frunze și după 10-14 zile
Floarea soarelui
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la 6-8 frunze și la apariția butonului floral
Soia
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la apariția primelor frunze și după 10-15 zile
Rapiță, Muștar
Număr aplicări: 2
Doza: 2-3 l/ha
Momentul aplicării: la 5-6 frunze noi, iar temperatura este mai mare de 15º C, al doilea tratament în faza de îmbobocire
In
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: odată cu erbicidarea, la faza brădișor și la 10-15 zile după prima aplicări
Ceapă
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la apariția frunzelor și la 10-15 zile după prima aplicare
Sfeclă de zahăr
Număr aplicări: 4
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la 5-6 frunze și la intervale de 10-15 zile
Cartof
Număr aplicări: 2-3
Doza: 3-6 l/ha
Momentul aplicării: în perioada de vegetație la intervale de 10-14 zile
Pepeni
Număr aplicări: 3-5
Doza: 1,5-2 / 5-10 l/ha
Momentul aplicării: la talia vrejului de 14-15 cm și în perioada de vegetație la 10-15 zile
Tomate, Ardei, Varză, Conopidă, Gulii, Castraveți, Vinete
Număr aplicări: 3-5
Doza: 0,2-0,8%
Momentul aplicării: la răsaduri după răsărire 0.2-0.3% și la intervale de 12-14 zile în concentrație de 0.5-0.8% în vegetație
Ceapă, Usturoi, Praz
Număr aplicări: 3-5
Doza: 1,5 l/ha
Momentul aplicării: la talia plantelor de 14-15 cm și la intervale de 10-14 zile de la prima aplicare
Morcov, Pătrunjel, Pastârnac, Sfeclă
Număr aplicări: 3
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la talia plantei de 10-12 cm și la 10-14 zile de la prima aplicare
Căpșun
Număr aplicări: 2
Doza: 1-2 l/ha
Momentul aplicării: primăvara la îmbobocire și la apariția primelor fructe
Lucernă, Trifoi, Graminee
Număr aplicări: 2-3
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: după coasa 1 și 2, când plantele au 10-15 cm
Pășuni și fânețe
Număr aplicări: 2-3
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la intrarea în vegetație și după fiecare cosit sau pășunat (pauza de pășunat după aplicare 14 zile)
Tutun
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: la 5-6 zile după ieșirea incamp cu răsadurile, iar al doilea la 14-15 zile după prima aplicare
Viță de vie
Număr aplicări: 2
Doza: 3-6 l/ha
Momentul aplicării: înainte de înflorire, la apariția ciorchinelui și după scuturarea floril
Pomi fructiferi
Număr aplicări: 2
Doza: 3-6 l/ha
Momentul aplicării: după înfrunzire la pornirea lăstarilor vegetativi și la intervale de 10-14 zile
Pepiniere pomicole și silvice
Număr aplicări: 2
Doza: 2 l/ha
Momentul aplicării: începând cu lansarea lăstarilor și la 10-14 zile de la prima aplicare
Flori, plante ornamentale
Număr aplicări: 6-8
Doza: 0,2-0,4%
Momentul aplicării: se aplica pe frunze prin pulverizare în concentrație de 0.2-0.3% la intervale de 10-14 zile, iar pentru prelungirea prospețimii florilor tăiate se adaugă 2 ml/l apa
Suprafețe acoperite cu gazon
Număr aplicări: 2-3
Doza: 0,5%
Momentul aplicării: a intrarea în vegetație și la intervale de 3-4 zile după fiecare cosit
Avantaje
• creşterea accelerată a plantelor
• creşterea numărului de flori bigote şi a numărului de fructe
• stimularea formării unui număr mai mare de bulbi şi tuberculi
• înlătură efectele carenţelor în microelemente (datorată utilizării intensive a îngrăşămintelor complexe)
• măreşte rezistenţa plantelor la secetă
• scoate rapid din stres plantele în caz de calamităţi (grindină, îngheţ)