logo


Dezinfecția Print E-mail

• Dezinfecția este o lucrare obligatorie pentru mraniță, aplicabilă înainte de prepararea amestecului. Pentru a asigura o stare fitosanitară bună, dezinfecția se poate aplica la întreaga cantitate de amestec nutritiv preparat.

• În funcție de metoda aplicată, dezinfecția distruge germenii de boli și dăunători și uneori germinația semințelor de buruieni.

• Dintre metodele de dezinfecție, cel mai ușor de aplicat sunt următoarele:

- dezinfecția prin tratarea cu sulfat de cupru 3% (300 g CuSO4 în 10 litri apă), care se efectuează prin umectarea amestecului întins într-un strat cu grosimea de 25-30 cm. Amestecul astfel dezinfectat se strânge în grămezi omogenizate, putând fi folosit după 10 zile;

- dezinfecția prin tratare cu formalină, care pentru a dezinfecta un metru cub de amestec se folosesc 25 litri formalină 2%. Această concentrație se realizează amestecând 500 ml formalină comercială (a cărei concentrație este de 40%) cu 10 l apă.

• Amestecul se întinde într-un strat uniform, cu grosimea de 25-30 cm, se umectează cu soluția prezentată mai sus, se strânge într-o grămadă compactă și se învelește timp de 3 zile pentru sudație cu o prelată sau cu o folie de polietilenă veche. Apoi, grămada se descoperă și amestecul se lopătează de 2-3 ori pentru evaporarea resturilor de formalină, care sunt toxice pentru semințe sau plăntuțele tinere. După 12-15 zile de la data tratamentului se poate folosi pentru semănat sau repicat.

• În afara acestor produse clasice, pentru dezinfecția solului se pot folosi și alte produse granulate sau lichide, comercializate în fitofarmacii.

• Dezinfectia amestecurilor de sol pe cale chimica se poate realiza cu urmatoarele substante:

- Basamid granule (98% dazomet) este un nematocid care se aplica la suprafata solului sau se incorporeaza in sol in doze de 5 kg/100mp.In conditii de umiditate produsul se descompune in gaz sterilizant cu efect nematocid,insecticid, erbicid si fungicid. Pentru o actiune erbicida se recomanda acoperirea cu folie a solului tratat sau compactarea si inundarea solului pentru a retine gazul sterilizant o perioada cat mai lunga in sol. Dupa disiparea gazului (10-30 zile in functie de temperatura) se poate semana sau planta, produsul nu lasa reziduri toxice in sol, produsii de descompunere sunt nutrienti pentru plante. Pentru verificarea ventilarii corespunzatoare a solului se face un test cu seminte de salata puse la germinat in mostre de sol tratat. Daca acestea nu germineaza solul mai trabuie lasat sa se aereze sau se intervine cu lucrari pentru aerare dar nu mai adanci decat a fost incorporat produsul. Produsul se aplica la o temperatura mai mare de 6 C; nu se aplica in vegetatie (este fitotoxic).

- Nemathorin 10 G (10% fostiazat) – actioneaza impotriva nematozilor din sol prin contact si ingestie, efectul maxim se realizeaza incepand cu 9-14 zile de la aplicare. Produsul se aplica pe rand, inainte de plantare cu 3-5 zile inainte, pe o latime de 30 cm, urmat de incorporare in sol la 10-15cm.Doza: 0,15 kg/100mp. Timp de pauza pana la recoltate: 70 zile.

- Mesurol 2RB (metiocarb 2%) – moluscocid/insecticid pentru combaterea limacsilor si coropisnitelor din sol. Doza 50 gr/100 mp se poate utiliza inainte de semanat, la plantare sau in timpul vegetatiei prin imprastiere uniforma la suprafata solului printre plantele de cultura sau sub forma de granule, din loc in loc, cu respectarea dozei la hectar (5 kg/ha).

- Sintogril Super (7,5% clorpirifos + 0,25% novaluron) – insecticid pentru combaterea coropisnitei si a viermilor sarma la culturile de legume. Se aplica inainte sau dupa semanat/plantat obligatoriu cu incorporare in sol. Doza 0,3 kg/100 mp.

- Optimol 4G (4% metaldehida) – moluscocid omologat pentru combaterea melcilor la culturile de legume. Se administreaza prin imprastiere pe sol in doza de 150 gr/100 mp inainte sau dupa semanat/plantat.

• Combaterea simultana a agentilor patogeni sau in complex a agentilor patogeni si daunatorilor se poate realiza prin utilizarea amestecurilor de pesticide (fungicid + fungicid sau fungicid + insecticid – acaricid).

• Momentele de aplicare a tratamentelor sunt:

- preventiv pentru agentii patogeni de sol care produc caderea rasadului (Pythium debaryanum, Phytophthora parasitica, Rhizoctonia solani), fuzarioza (Fusarium oxysporum, Fusarium solani), verticilioza (Verticillium dahliae), daunatori de sol (Gryllotalpa gryllotalpa – coropisnita, Agriotes spp. – viermi sarma) si paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus).

- pentru protejarea fata de atacul agentilor patogeni de sol semintele de legume se trateaza chimic inainte de semanat.

- curativ in timpul perioadei de vegetatie, alegerea produselor pentru tratamente se face in functie de agentii patogeni si daunatorii prezenti in culturi, spectrul de actiune al pesticidelor si sortimentul existent.

 © 2009 Fitofarmacia Mon Ami Bârlad Toate drepturile rezervate. Termene si condiții


Site realizat de Prisecaru Alin.